Tatai Zoltán (szerk.) Ajka (Tanulmányok, emlékezések, dokumentumok)

4 990

Ft

Feladás dátuma:

ápr 27., 10:08

Tulajdonságok

Állapot:
újszerű

Típus:
Történelem

Borító:
Puhatáblás
Nyelv:
Magyar

Leírás

A könyv megkímélt, szép állapotban van.

Szerzői kiadás 2010.

Dr. Tatai Zoltán nyugalmazott egyetemi docens számtalan Ajkával foglalkozó könyv szerzője újabb városunkkal kapcsolatos rendkívül változatos tartalmú kötetével jelentkezett.
Az öt részből álló könyv első fejezete mintegy fél évszázad alatt megjelent tanulmányokat gyűjti egységes rendszerbe, s valamennyit ő írt és jelentetett meg különböző országos kiadványokban és könyvekben. Ez is mutatja, hogy dr. Tatai Zoltán szinte egész életében foglalkozott Ajkával, és valamennyi írás tükrözi szoros ajkai kötődését.
A második részben szereplő emlékezések, kisebb Ajkához kapcsolódó történetek is bizonyítják, hogy a bódéi születésű szerzőnek Ajka mindig is a szíve csücske volt még Budapestről is.
A harmadik rész Ajkán megjelent különböző monográfiákat tartalmazza. A negyedik fejezetben korabeli, valódi dokumentumokat gyűjtött össze a szerző, ismert, hogy 1864-ben Pesty Frigyes kéziratos felmérést készített az egész ország valamennyi településéről. A kéziratok a Széchenyi Könyvtárban eredetiben megtalálhatók. A másolatok pedig a könyvben Ajka város mai területén lévő nyolc községről adnak tájékoztató adatokat. A Szociáldemokrata Párt történetéről is vannak iratok. A befejező rész dr. Tatai Zoltán személyes vallomását, szakmai önéletrajzát tartalmazza. Az elmúlt években Molnár Gábor íróval kapcsolatos szervezési, kutatási, szerzői munkálkodás kötötte le idejét és energiáját.
Összességében a kötetben a szerző városunk objektív történetét igyekszik nyomon kísérni saját személyes rálátásával. A könyvből kiderül, hogy számára nem egyszerűen térkép az ajkai táj, hanem személyes érték Ajka városa. Világosan látszik az is, hogy mindig Ajka egysége mellett döntött még akkor is, amikor ezzel szemben más hangok is felerősödtek. A szerző Ajka városát az egykori alkotó községek (Bódé, Csingervölgy, Tósok, Berénd, Rendek, Gyepes, Padrag), lakótelepek, pusztaságok összességének tekinti, ezt a sokszínű, sok községet Ajka város értékének tartja. Öröm volt olvasni, hogy kihangsúlyozza: városunk egységét és sokszínű örökségét érdemes őrizni!

Hirdetés Bejelentése
Hirdetés azonosító: 147380943

Kapcsolatfelvétel


Utoljára aktív: 1 órája

Megosztás

Jófogás mobil applikáció

Töltsd le Jófogás alkalmazásunkat!
Töltsd le alkalmazásunkat

Keress és válogass közel másfélmillió hirdetés közül bárhol is vagy

Töltsd le alkalmazásunkat iOS-re
Töltsd le alkalmazásunkat Androidra
Töltsd le alkalmazásunkat Huawei-re
Jófogás alkamazás QR kód

A Jófogást megtalálod a közösségi oldalakon is!

Jofogas FacebookJofogas InstagramJofogas YoutubeJofogas LinkedIn