Jófogáson kitöltött nyilatkozatok

Olvass tovább a hasznos tudnivalókért!

Mi az a DAC7?

Mi az a DAC7?

A DAC7 irányelv elnevezése az angol kifejezésből származó mozaikszó, lényegében Irányelv az Adminisztratív Együttműködésről. Az uniós adóügyi információcserét biztosítandó 6. módosítást tavaly fogadták el, így érkezünk meg a DAC7 irányelvhez, melynek lényegi tartalmára most rá is térünk.

Miért kell adatokat megadnod?

Miért kell adatokat megadnod?

A jogszabályban meghatározottak a Jófogást is kötelezik arra, hogy olyan esetekben, ahol végigkövethető, hogy megtörtént az eladás:

  • 30 eladott termék vagy
  • 2000 euró összegű bevétel

elérése után a felhasználók adatait bekérjük, összegyűjtsük és továbbítsuk a Nemzeti Adó-és Vámhivatalnak. Mielőtt átadjuk adataid a Nemzeti Adó-és Vámhivatalnak e-mailben tájékoztatunk, hogy pontosan milyen adatokat adunk át.

A különböző adózási szabályok miatt nem tudjuk megmondani, keletkezik-e adófizetési kötelezettséged. Ezt saját magad számára tudod ellenőrizni.

A jogszabály 2023. január 1-jétől érvényes, az adatszolgáltatást abban az esetben kell elvégezned, ha a következő Háztól-Háziggal vagy Foxposttal történő eladásoddal átléped a fent említett mennyiségi vagy összegbeli határt.

Milyen adatokat kell megadnod?

Milyen adatokat kell megadnod?
  • Neved (vezetéknév, keresztnév)
  • Születési dátumod
  • Lakóhelyed
  • Adóazonosító jel (az adókártyán található 10 jegyű szám) vagy amennyiben ilyennel nem rendelkezel, a születési helyed
  • Az adóazonosítójelet kibocsátó országot
  • HÉA szám (hozzáadottérték-adó) csak, ha rendelkezel ilyennel

Mi történik, ha nem adod meg az adataidat?

Mi történik, ha nem adod meg az adataidat?

E-mail üzenetben tájékoztatunk, ha elérted azt az eladás/bevétel számot, amikortól nyilatkoznod kell. Amint teheted, töltsd ki az adatokat, ennek menetéről a küldött e-mailben találsz majd információt. Az adatok megadására türelmi időt adunk, és a határidő lejártáig újra figyelmeztetünk, hogy meg kell adnod ezeket.