Szentgál és a nagy háború

6 990

Ft

Feladás dátuma:

ápr 24., 14:23

Tulajdonságok

Állapot:
újszerű

Típus:
Történelem

Borító:
Puhatáblás
Nyelv:
Angol

Leírás

A könyv megkímélt, nagyon szép állapotban van.
A fennmaradt levéltári iratok és az anyakönyvi feljegyzések felhasználásával.

2012-ben került a kezembe először a Galíciában hősi halált halt anyai dédapám, Takács József 1914-ben készült egyenruhás fényképe, amely meglehetősen kopott állapotban volt, hiszen nagyapám Takács Lajos évtizedeken keresztül hordta azt magánál a tárcájában. A családi emlékezet eléggé keveset őrzött meg dédapám halálával kapcsolatban, ezért elhatároztam, hogy utánajárok az ő háborús szolgálata és hősi halála részleteinek. Adatigényléssel a HM Hadtörténelmi Levéltár Bécsi Kirendeltségéhez fordultam, ahonnan néhány hét múlva eléggé részletes információval szolgáltak dédapám szolgálati helyéről és hősi halálának körülményeiről. Ezen felbátorodva kezdtem hozzá a többi hősi halott adatainak felkutatásához. Ehhez kiindulási alapot nyújtott az emlékmű talapzatán levő névsor és egy másik névsor, amelyet Szentgál község polgármesterétől, Istvánfalvi Sándor Úrtól kaptam, akinek megköszönöm ezt és a kiadvány megírásához nyújtott bíztatást is. A két névsort összefésülve lett egy 117 nevet tartalmazó lista, akik után a kutatást megkezdtem. Hősi halottak adatai után kutattam, de ezt a kitűzött célt nem sikerült maradéktalanul elérnem.

Hiába a szorgos kutatás, 37 főről, akik neve szerepel az emlékművön semmit sem találtam. Közülük 34 hősi halottal kapcsolatban segítséget Sófalviné Tamás Mártától kaptam, aki édesanyjával, Tamás Károlyné Kiss-Tóth Vilma nénivel kutatta sok egyéb mellett ezt a témát is az 1970-es, 80-as években, az akkor még élő I. világháborús szemtanúk meginterjuvolása útján. Mindkettőjüknek köszönöm az ebből származó adatokat.

A kiadványban megjelent képek egy részének felkutatásában, az engedélyhez kötött képek megjelenési engedélyeinek beszerzésében és a borítóterv elkészítésében segítséget kaptam Somlai Veronikától, Szentgál község könyvtárosától. Megköszönöm neki ezt, valamint a kiadvány megjelenésével kapcsolatos egyéb szervezőmunkáját is.

A kutatáshoz segítséget kaptam dr. Földesi Ferenctől is, aki DVD-n elküldte nekem a m. kir. 31. veszprémi honvéd gyalogezred halotti anyakönyvéről általa készített fényképeket. Köszönetet mondok Neki ezért, valamint sok más, a könyv megírásával kapcsolatban nyújtott segítségéért és jótanácsáért.

Hirdetés Bejelentése
Hirdetés azonosító: 147316467

Kapcsolatfelvétel


Utoljára aktív: 1 órája

Megosztás

Jófogás mobil applikáció

Töltsd le Jófogás alkalmazásunkat!
Töltsd le alkalmazásunkat

Keress és válogass közel másfélmillió hirdetés közül bárhol is vagy

Töltsd le alkalmazásunkat iOS-re
Töltsd le alkalmazásunkat Androidra
Töltsd le alkalmazásunkat Huawei-re
Jófogás alkamazás QR kód

A Jófogást megtalálod a közösségi oldalakon is!

Jofogas FacebookJofogas InstagramJofogas YoutubeJofogas LinkedIn