Márkusné Vörös Hajnalka : Jeruzsálemhegy - Veszprémi kaleidoszkóp IV

11 990

Ft

Feladás dátuma:

ápr 15., 12:36

Tulajdonságok

Állapot:
újszerű

Típus:
Történelem

Borító:
Puhatáblás
Nyelv:
Magyar

Leírás

Aköny megkímélt, nagyon szép állapotban van.

2010-ben kezdte meg civil kezdeményezésre a Veszprém Megyei Levéltár gyűjteni a Veszprém városáról készült és magántulajdonban, fényképalbumokban megbújó fotókat és a hozzájuk tartozó történeteket.

A kezdeményezés nagy sikert aratott a város lakosai és az innen elszármazottak körében. Olyannyira, hogy az egyszeri, pár hónapos kezdeményezésből azóta is tartó, egyre több irányba induló projekt lett. A projekt egyik része egy kiadványsorozat, amelyet 2013-ban indítottunk el, s azóta már a negyedik köteténél tart. A kiadványokban Veszprém egy-egy városrészét mutatjuk be archív fotókon, történeteken keresztül, visszakalauzolva az olvasót a 19. századba, a 20. század elejére.

A sorozat negyedik darabja, amelynek megjelenését a reformáció emlékévéhez kapcsoltuk, Veszprém Jeruzsálemhegy nevű városrészének történetét meséli el. A 18. század elején a város protestáns lakosai, amikor a várból kiszorultak, a korábbi lakóhelyüktől északnyugatra fekvő dombokon telepedtek le. A városrész is tőlük kapta nevét. A ma is erős polgári öntudattal rendelkező lakosok által lakott településrészt egykor a református kisnemesek, iparosok utódai népesítették be. A kertvárosias hangulatú utcákba és terekbe csak itt-ott épültek azok egységes képét megbontó modern középületek. Lakótelepe is csak egy van a városrésznek.

A több száz képével, érdekes történetével a kötet arra tesz kísérletet, hogy megismertesse a városrész múltját az érdeklődőkkel, erősítse a tősgyökeres jeruzsálemhegyi lakosok identitását, és kialakítsa a lakóhelyükhöz való kötődést azokban is, akik csak mostanában költöztek a településrészbe.

A kiadvány egyfajta történeti útikönyvként is olvasható, segítségével bejárható a városrész a távolabbról érkezett érdeklődőknek is.

Hirdetés Bejelentése
Hirdetés azonosító: 147079497

Kapcsolatfelvétel


Utoljára aktív: 1 órája

Megosztás

Jófogás mobil applikáció

Töltsd le Jófogás alkalmazásunkat!
Töltsd le alkalmazásunkat

Keress és válogass közel másfélmillió hirdetés közül bárhol is vagy

Töltsd le alkalmazásunkat iOS-re
Töltsd le alkalmazásunkat Androidra
Töltsd le alkalmazásunkat Huawei-re
Jófogás alkamazás QR kód

A Jófogást megtalálod a közösségi oldalakon is!

Jofogas FacebookJofogas InstagramJofogas YoutubeJofogas LinkedIn