Körmendy József Gr. Volkra Ottó Ker. János veszprémi püspök élete és m

3 990

Ft

Feladás dátuma:

máj 21., 12:29

Tulajdonságok

Állapot:
újszerű

Típus:
Életrajzok

Borító:
Puhatáblás
Nyelv:
Magyar

Leírás

Körmendy József
Gr. Volkra Ottó Ker. János veszprémi püspök élete és munkássága 1665-1720

A könyv megkímélt, szép állapotban van. megjelent Veszprémben limitált példányban 1995-ben.

A magyar művelődéstörténet hiányzó fejezetei közé tartozik a XVIII. század elsó évtizedeinek - a visszaszorítottságból kilépő katolikus megújulás kezdeteinek - feldolgozása. Ennek a hiánynak alapvető oka, hogy történetírásunk nem rendelkezik az egyházmegyénkénti, a helyi források feldolgozásán alapuló összefoglalásokkal.1
A veszprémi egyházmegye XVIII. századi történetében is csak két határozott egyéniségű püspök tevékenységéről jelent meg - levéltári kutatásokon alapuló - kiadvány.2 A század közepén Acsády Ádám és Padányi Bíró Márton azonban már támaszkodhatott a kezdet nehézségeivel sikeresen megbirkózó püspökelőd, Volkra Ottó Ker. János munkájának eredményeire.
A veszprémi egyházmegye újjászervezésének elindítója Volkra Ottó Ker. János volt. A XVIII. század első évtizedeire eső (1710-1720) püspöki tevékenységének feldolgozása hozzájárulás kíván lenni, mind a veszprémi püspökség, mind a XVIII. századi magyar művelődéstörténet feltárásához. A szatmári béke (1711) utáni első évtized története eddig ugyanis inkább csak következményeiben volt ismert.
Volkra püspök működésének tanulmányozásával kezdte meg a szerző egyháztörténeti kutatásait.3 Az eltelt fél évszázad lelkipásztori tevékenysége, és az egyéb egyházi feladatok most adtak lehetőséget arra, hogy egykori kutatásait tovább folytassa, és munkájának eredményét közzétegye. Kérésére felsoroljuk azokat, akikről köszönettel kíván megemlékezni, elsősorban dr. Kis György teológiai professzorról, aki a Volkra-kutatásra a legelső ösztönzést adta, továbbá dr. Pfeiffer János püspöki levéltárosról, akitől sok anyagot és eligazító ösztönzést kapott munkájához. Köszönet illeti a kötet lektorait: dr. Mészáros Istvánt és dr. Uzsoki Andrást, és nem kevésbé azokat a munkatársait és barátait, akik biztatással, észrevételekkel, tanácsokkal, javaslatokkal támogatták munkájában: dr. Knapp Eva Budapesti Egyetemi Könyvtár Kézirattár vezetője, Marta Melnikova kutatónő (Bratislava), dr. Vavrik Gyuláné Szarka Erzsébet (Komarno), dr. Fazekas István levéltári delegátus Wien, Österreiches Staatsarchiv. Dr. Rosta Ferenc a Vatikáni Levéltárból, Szilas László S.J. a római rendi könyvtárból küldött anyagot. Dr. Kredics László és Rajczi Pál tudományos kutatók az anyag feltárásában nyújtottak segítséget.

Hirdetés Bejelentése
Hirdetés azonosító: 147911256

Kapcsolatfelvétel


Utoljára aktív: 1 órája

Megosztás

Jófogás mobil applikáció

Töltsd le Jófogás alkalmazásunkat!
Töltsd le alkalmazásunkat

Keress és válogass közel másfélmillió hirdetés közül bárhol is vagy

Töltsd le alkalmazásunkat iOS-re
Töltsd le alkalmazásunkat Androidra
Töltsd le alkalmazásunkat Huawei-re
Jófogás alkamazás QR kód

A Jófogást megtalálod a közösségi oldalakon is!

Jofogas FacebookJofogas InstagramJofogas YoutubeJofogas LinkedIn