Cseh Gábor Szekszárd "A Tolvaj" című alkotása '73

49 900

Ft

Feladás dátuma:

ápr 22., 11:28
Szállítással is kérheted

Tulajdonságok

Állapot:
Korának megfelelő

Típus:
Kortárs (1945-napjainkig)

Eredetiség:
Eredeti

Leírás

Cseh Gábor (1941) szekszárdi festőművész alkotása 1973-ból.
" A Tolvaj " címmel ,a pályája elején készült mű, ami még egész más stílust képvisel ( színes fametszet - papír technika ) mint a mostanság ismert festményei. A művész úr személyes kedvence volt az alkotás mivel elmondása alapján az édesapját ábrázolta meg a háború utáni nyomorúság és éhség idején. A képet a családom kapta ajándékba Cseh Gábor Úrtól személyesen. Keretméret 72cm x 52cm

,,A művésznek érzelmileg azonosulnia kell azokkal az emberekkel, akik között él, és azzal a tájjal, ahol él. Ellenkező esetben művészete nem lehet élő és mai."

Kezdetben tus rajzolással, linómetszetekkel és grafikai eljárásokkal kísérletezett. Rajzai egyre gyakrabban megjelentek helyi és országos lapok hasábjain. Az általa kikísérletezett technikáról portréfilm is készült, amelyet 1968-ban a Magyar Televízió is bemutatott.

1966 óta több mint 150 önálló kiállítása volt szerte az országban és külföldön is. Művei megtalálhatók számos magángyűjtő otthonában országszerte, Európa sok országában, valamint a tengerentúlon is.

Munkássága során sokat kísérletezett különböző eljárásokkal, Így kezdett el olajjal dolgozni, mely technika a legmeghatározóbb lett művészetében. 1980-tól használja az általa kifejlesztett egyéni technikát. Ennek lényege, hogy homok felpakolásával a képein rücskös, rusztikus és sima felületek váltakoznak elősegítve, a kép mondanivalójának kiemelését. A művész realista ábrázolású képein a technika nem öncélú, hanem az a fényárnyék hatásának kiemelésére szolgál. Legkiemelkedőbb és legnagyobb formátumú képei ebben a technikában készülnek.

A művészet válságáról sokat beszélnek manapság. Véleménye szerint csak egyes művészek vannak válságban. A művésznek ki kell mozdulnia ,,elefántcsont torony"-ból, vissza kell hódítani a tömegbázist. A művésznek szolgálni kell és nem uralkodni. Nem szabad önmaguknak emlékművet állítani. Bízzuk az értékelést az utókorra. Unokáink fognak ítéletet alkotni a művekről és művészekről. Csakis az igazi értékek fognak megmaradni, minden más feledésbe merül.

Hirdetés Bejelentése
Hirdetés azonosító: 147253645

Kapcsolatfelvétel


Utoljára aktív: 1 órája

Megosztás

Jófogás mobil applikáció

Töltsd le Jófogás alkalmazásunkat!
Töltsd le alkalmazásunkat

Keress és válogass közel másfélmillió hirdetés közül bárhol is vagy

Töltsd le alkalmazásunkat iOS-re
Töltsd le alkalmazásunkat Androidra
Töltsd le alkalmazásunkat Huawei-re
Jófogás alkamazás QR kód

A Jófogást megtalálod a közösségi oldalakon is!

Jofogas FacebookJofogas InstagramJofogas YoutubeJofogas LinkedIn