Passuth László: Édenkert az óceánban/Megszólal a sírvilág (1977)

550

Ft

Feladás dátuma:

több, mint egy hónapja

Tulajdonságok

Állapot:
használt

Típus:
Próza

Borító:
Keménytáblás
Nyelv:
Magyar

Leírás

Személyes átvétel Verőcén vagy heti egy alkalommal Bp. Nyugatinál, ill. előre utalás esetén postázom (GLS, Packeta, Foxpost, MPL).

Szerző: Passuth László
Szerkesztő: Győri János

Kiadó: Szépirodalmi Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 1977
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 748 oldal
Nyelv: Magyar
Méret: 21 cm x 14 cm
ISBN: 963-15-0790-4
Megjegyzés: Két mű egy könyvben.

Fülszöveg
Az Édenkert az Óceánban történelmi útirajz. Főhőse Bougainville, akit nem a hódítási vágy indít el tengeri útjára, hanem a tájékozódási láz, mely a 18. század Franciaországának szellemi életét izgalmasan elevenné és termékennyé teszi. Ez a fiatalember nemcsak az "enciklopédista szalonok" látogatója, de maga is enciklopédikus érdeklődésű tehetség: kitűnő matematikus, jól ismeri a történelmet és a klasszikus nyelveket, verseket olvas és írogat, szereti a zenét, s ha nem fedezi fel Tahitit s nem ő a föld első francia körülhajózója, akkor más síkon, más területen teszi emlékezetessé a nevét. Sőt: még így sem hagyhatjuk említetlenül, hogy Pompadour asszony egykori kegyence az élete vége felé a forradalom tengernagya lesz, és az útirajzíráshoz is ért annyira, hogy ebben a műfajban, Utazás a világ körül című könyvével, százada legjobbjai közt legyen.
A Megszólal a sírvilág-ban Passuth László egy tehetséges fiú sorsát képzeli tovább az archeológia nemzetközi síkjain. Ez a figura Höllering és Móricz Zsigmond közös Hortobágy-filmjének bojtárfiúja, aki a regényben nagy ívű pályát fut be, Angliában tanul, Mexikóba kerül, híres tudósa lesz a prekolumbián kultúráknak, s végül hazatér Magyarországra.
A Megszólal a sírvilág azonban mégsem karrierregény, a kitalált történet az archeológiai élmény- és ismeretanyag összefogó kerete. Passuth László, főhősének életét, pályafutását és vívódását bemutatva, gazdag művelődéstörténeti anyagot dolgoz fel, s a maja, hettita, etruszk és avar sírok leleteiből összetört vagy elsüllyedt világok szerkezetére, élettörvényeire, mitológiájára és műveltségszintjére következtet - leleményesen és megbízhatóan.

Hirdetés Bejelentése
Hirdetés azonosító: 146764062

Kapcsolatfelvétel


Utoljára aktív: 1 órája

Megosztás

Jófogás mobil applikáció

Töltsd le Jófogás alkalmazásunkat!
Töltsd le alkalmazásunkat

Keress és válogass közel másfélmillió hirdetés közül bárhol is vagy

Töltsd le alkalmazásunkat iOS-re
Töltsd le alkalmazásunkat Androidra
Töltsd le alkalmazásunkat Huawei-re
Jófogás alkamazás QR kód

A Jófogást megtalálod a közösségi oldalakon is!

Jofogas FacebookJofogas InstagramJofogas YoutubeJofogas LinkedIn