Mikes Kelemen válogatott törökországi levelei

1 000

Ft

Feladás dátuma:

ápr 26., 16:52

Tulajdonságok

Állapot:
használt

Típus:
Levelezés

Borító:
Puhatáblás
Nyelv:
Magyar

Leírás

Mikes Kelemen válogatott törökországi levelei

Bevezetéssel és jegyzetekkel ellátta Bánóczi József

Magyar könyvtár
Lampel Róbert (Wodianer F. és Fiai), Budapest, 110 oldal

"Mikes Kelemen Zágonban született, Erdélyben 1690 augusztus havában. Mint tizenhét éves ifjú Rákóczi mellé került apródnak, s midőn a fejedelem 1711-ben az országból távozni kényszerült, Mikes elkíséri urát Lengyelországba s Angliába, majd Francziaországba, melytől, minthogy az osztrák házzal ekkor háborút viselt, Rákóczi különös bizalommal várt segítő kezet. De a hadakozó felek közt a rastatti béke 1714-ben helyre állítja a jó viszonyt s Rákóczi végképp lemond arról, hogy Francziaország őt Ausztria ellen megsegítse; megvonul Páris mellett s emlékiratait kezdi írni. Midőn 1716-ban a porta és Ausztria közt üt ki a háború s a szultán Rákóczit meghívja, ez, új reménytől élesztve, öt évi ott-tartózkodás után elhagyja Francziaországot s közel hatvan főből álló kíséretével Törökországba indul. De közben az osztrák győzelmek már-már véget vetettek a háborúnak s midőn a fejedelem 1717. Gallipoliba érkezik, a békealkudozások meg is indultak. Nem is nyílt neki alkalma többé Ausztria ellen fegyvert fognia: 1718 július 21-én megkötik 24 évre a passzaroviczi békét s Rákóczi hiába akar már Francziaországba visszatérni: 1720-ban Rodostóba internálják s a bujdosó fejedelem, annyi keserves csalódás után itt éli le hátralevő napjait, főképp írásban találván szórakozást s a vallásban megnyugvást.
Így került Mikes is Rodostóba. Neki nem volt politikai becsvágya soha, a "szabadságkeresés" sem zaklatta elméjét s mint maga mondja, nem volt egyéb oka hazáját elhagyni, minthogy igen szerette az öreg fejedelmet."

Több könyv vásárlása esetén kedvezményt adok.

Postai szállítási módok előre utalással vagy utánvétellel, házhoz szállítással vagy postán maradóra, csomagautomatába 1425 forintért, ajánlott küldeményként (500 gramm alatt) 1350 Ft.

Hirdetés Bejelentése
Hirdetés azonosító: 147366144

Kapcsolatfelvétel


Utoljára aktív: 1 órája

Megosztás

Jófogás mobil applikáció

Töltsd le Jófogás alkalmazásunkat!
Töltsd le alkalmazásunkat

Keress és válogass közel másfélmillió hirdetés közül bárhol is vagy

Töltsd le alkalmazásunkat iOS-re
Töltsd le alkalmazásunkat Androidra
Töltsd le alkalmazásunkat Huawei-re
Jófogás alkamazás QR kód

A Jófogást megtalálod a közösségi oldalakon is!

Jofogas FacebookJofogas InstagramJofogas YoutubeJofogas LinkedIn