Kessler Hubert: Az örök éjszaka világában

500

Ft

Feladás dátuma:

ápr 24., 16:14

Tulajdonságok

Állapot:
használt

Típus:
Utazás

Borító:
Keménytáblás
Nyelv:
Magyar

Leírás

Kessler Hubert: Az örök éjszaka világában

Számos fekete-fehér fotóval, rajzzal illusztrált könyv.
Kossuth Könyvkiadó, Budapest, 1957, 180 oldal

"Kessler Hubert 1957-ben a Kossuth Kiadónál megjelent 180 oldalas, keménytáblás könyve a kor legmagasabb nyomdai színvonalát képviseli, versenyre kelhetne a 25 évvel későbbi Kordos-könyvvel.

Az egész világ barlangjai és barlangkutatásai közül szemezget, jó érzékkel kiválasztva a legérdekesebb barlangokat, témákat; szól többek között a barlangok keletkezéséről, a (korabeli) felszerelésekről, az ősemberről, a barlangi gőtéről, a Mamut-barlangról, a jégkorszakról, a barlangok gyógyhatásáról, balesetekről és a tengerparti abráziós barlangokról is.

A szerzőtől megszokott érdekfeszítő stílusú szövegeket ma is izgalommal olvashatjuk, ugyanakkor a barlangászat múltjába is bepillantást nyerünk. Ma már mosolyra késztet, ahogyan próbálja meggyőzni az olvasót, hogy a zsombolyok bejárásához használjon sisakot akkor ez még újdonság volt. Itt is felbukkan a szerző kényszeresen emlegetett téves zsombolykeletkezési elmélete, amely szerint a mély zsombolyaknák egy horizontális üreg beomlásával felharapódzva jönnek létre (mint a Szelim-barlang felső bejárata).

Ugyanakkor nagyon meglepő, hogy a denevérguanó által kioldott üstökről és azok keletkezéséről ír, mivel ez a téma még 50 évvel később sem került a köztudatba, mi például csak pár éve jöttünk rá, hogy a fosszilis hévizes barlangokban lévő, örvénylési üstnek titulált mészkőgödrök a guanó oldásának eredményei.

Idézet a 147. oldalról: Az itt elhelyezett robbanóanyagot a felszínről elektromos gyújtással robbantották, de a robbanás hangját nem hallották. Ekkor hárman leszálltak a zsombolyba, hogy új robbantást készítsenek elő, de többé nem tértek vissza. Nyolc nappal később az egyik kutató fia szállt le, hogy apja holttestét a felszínre hozza, de ő sem tért többé vissza. A további kutatásokat a szerencsétlenség miatt beszüntették, a nyílást elzárták, és az Abisso Morto, a Halál-zsomboly feledésbe ment.

Több könyv vásárlása esetén kedvezményt adok.

Postai szállítási módok előre utalással vagy utánvétellel, házhoz szállítással vagy postán maradóra, csomagautomatába 1425 forintért, ajánlott küldeményként (500 gramm alatt) 1350 Ft.

Hirdetés Bejelentése
Hirdetés azonosító: 147319534

Kapcsolatfelvétel


Utoljára aktív: 1 órája

Megosztás

Jófogás mobil applikáció

Töltsd le Jófogás alkalmazásunkat!
Töltsd le alkalmazásunkat

Keress és válogass közel másfélmillió hirdetés közül bárhol is vagy

Töltsd le alkalmazásunkat iOS-re
Töltsd le alkalmazásunkat Androidra
Töltsd le alkalmazásunkat Huawei-re
Jófogás alkamazás QR kód

A Jófogást megtalálod a közösségi oldalakon is!

Jofogas FacebookJofogas InstagramJofogas YoutubeJofogas LinkedIn