Kocsis István: A szakrális szerelem

2 500

Ft

Feladás dátuma:

több, mint egy hónapja

Tulajdonságok

Állapot:
újszerű

Típus:
Egyéb

Borító:
Keménytáblás
Nyelv:
Magyar

Leírás

Kocsis István
A szakrális szerelem
Kiadás: Püski, Budapest, 2012

ISBN: 9789633020876

Oldalak száma: 160

Rövid leírás

A szakrális szerelemről eddig legrészletesebben A táltos paripa című könyvemben írtam. Tíz esztendeig foglalkoztam a Tündér Ilona és a táltos paripa kultuszának rejtélyeivel, s felismerhettem, hogy réges-régen nem számított rendkívülinek, ha valaki e rejtélyekről beszélt. Az sem számított rendkívülinek, ha valaki felismerte, megszelídítette, majd megülte a táltos paripát. De még az sem, ha a táltos paripa hátán berepült Tündér Ilona kastélyába.

Aztán egyre kevesebben ismerték fel a táltos paripát, egyre kevesebben tudták megszelídíteni, egyre kevesebben tudták meglovagolni, s így egyre kevesebben jutottak el Tündér Ilona kastélyába.

Felvetettem azt is a könyvben, hogy Platón korában a görögök közül már igen kevesen, de a magyarok közül Mátyás korában is elég sokan megülték a táltos paripát. Ezért mondják sokan, hogy a magyar társadalom fejlődése megkésett? Nem, nem ezért, mégis azt mondjuk, hogy nem véletlenül és nem jogtalanul beszélnek e megkésettségről. Nem véletlenül és nem jogtalanul, de félreértik és félremagyarázzák, mert nem tudják felfogni a magyar műveltség évezredeket átvészelő archaikus, szakrális hagyományainak a nagy rejtélyeit.

A legfontosabb: ha e megkésettség azt jelenti, hogy a magyar társadalom évszázadokon át korszerűtlenül ragaszkodott a szakrális királyság szent hagyományaihoz, akkor áldott megkésettségről beszélhetünk...

Sokáig töprengtem azon, miképpen lehet és miképpen szabad leírnom, hogy mit látunk Tündér Ilona kastélya leírhatatlan varázslatos termeiben. A kérdés hamar eldőlt, mert csak a szépirodalom eszközeivel voltam képes beszélni róla. A drámai monológok segítségével...

Közelítsük meg e rejtélyes kérdéseket először a régi magyar hitvilág, hitélet, vallás vonatkozó kérdésköreinek vázlatos bemutatásával!
(Kocsis István)

Hirdetés Bejelentése
Hirdetés azonosító: 145662351

Kapcsolatfelvétel


Utoljára aktív: 1 órája

Megosztás

Jófogás mobil applikáció

Töltsd le Jófogás alkalmazásunkat!
Töltsd le alkalmazásunkat

Keress és válogass közel másfélmillió hirdetés közül bárhol is vagy

Töltsd le alkalmazásunkat iOS-re
Töltsd le alkalmazásunkat Androidra
Töltsd le alkalmazásunkat Huawei-re
Jófogás alkamazás QR kód

A Jófogást megtalálod a közösségi oldalakon is!

Jofogas FacebookJofogas InstagramJofogas YoutubeJofogas LinkedIn