C64 Saver v2.6 - Overvoltage protector

5 990

Ft

Feladás dátuma:

több, mint egy hónapja

Tulajdonságok

Állapot:
új
Típus:
Kiegészítő

Leírás

C64 Saver v2.6 - Overvoltage protector

A Commodore 64 eredeti külső tápegysége különböző formákban kapható, de mindegyikben van egy közös vonás: az életkor előrehaladtával hajlamosak a meghibásodásra, és amikor végül elromlanak, valószínűleg tönkreteszik az értékes számítógépet, amelyet tápláltak.

A Commodore 64 tápegysége 9 V AC és 5 V DC feszültséget is szolgáltat, utóbbi 9 V AC feszültségből készül, feszültség egyenirányítóval és lineáris feszültségszabályozóval. Noha ez a feszültségszabályozó általában nagyon megbízható, a specifikáció felső határán kell működnie, ami több évtizedes használat után megbosszulja magát. Amikor a szabályozó végül elromlik, hajlamos belső rövidre zárni, így a C64-ben lévő érzékeny TTL IC-ket 5 V helyett akár 9 V-tal látja el, mivel nincs integrált túlfeszültség-védelem.

Különböző módszerek vannak az ilyen károk megelőzésére. A tápegység modern, megbízhatóbbra cserélhető. A megfelelő, jó minőségű eszközöket azonban nehéz beszerezni és meglehetősen drágák. Az eredeti tápegység szétszedése és utólag modern feszültségszabályozóval szerelhető fel. De ez nem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik, mivel a tápegység belső részei epoxiba vannak öntve. És nem mindenki érzi jól magát a hálózati feszültségre csatlakoztatott áramkörökkel.

A harmadik megoldás a hiányzó túlfeszültség-védelem hozzáadása a tápegység és a C64 közé. Ennek egyik módja egy áramkör, amely túlfeszültség esetén kioldja a biztosítékot. Egy másik megoldás a C64 Saver, amely túlfeszültség esetén biztosítékcsere nélkül "megfogja" a tápot és nem engedi át a számítógépbe.

A C64 Saver áramkör valójában meglehetősen egyszerű. Korábbi verziójában Zener-diódát és tranzisztort használtak a tápegység egyenfeszültségének figyelésére, egy második tranzisztort pedig a relé meghajtására. A pontos feszültségküszöb kalibrálásához potenciométerre volt szükség . Ha a bemeneti feszültség egy bizonyos küszöbérték fölé emelkedik, a relé levágja az 5V-os részt és nem engedte tovább.

A C64 Saver v2.6 - Overvoltage protector a legfrisseb fejlesztés, a korábbi verzióhoz képest a következő változtatásokkal:

A Zener diódát egy sokkal pontosabb TL431 programozható feszültségreferencia váltja fel, így nincs szükség kézi kalibrációra.
Túlfeszültség esetén a relének körülbelül 4 ms kell ahhoz, hogy lekapcsolja a tápfeszültséget. A C64 Saver v2.6 ehelyett teljesítmény MOSFET-et használ a reakcióidő drasztikus csökkentése érdekében.

Hirdetés Bejelentése
Hirdetés azonosító: 146578586

Kapcsolatfelvétel


Utoljára aktív: 1 órája

Megosztás

Jófogás mobil applikáció

Töltsd le Jófogás alkalmazásunkat!
Töltsd le alkalmazásunkat

Keress és válogass közel másfélmillió hirdetés közül bárhol is vagy

Töltsd le alkalmazásunkat iOS-re
Töltsd le alkalmazásunkat Androidra
Töltsd le alkalmazásunkat Huawei-re
Jófogás alkamazás QR kód

A Jófogást megtalálod a közösségi oldalakon is!

Jofogas FacebookJofogas InstagramJofogas YoutubeJofogas LinkedIn