Nóvé Béla: 1989 (Kortárs Krónika)

1 200

Ft

Feladás dátuma:

több, mint egy hónapja

Tulajdonságok

Állapot:
új

Típus:
Történelmi

Borító:
Puhatáblás
Nyelv:
Magyar

Leírás

Eladó a képen látható 2002-ben megjelent,olvasatlan állapotú könyv.

Ezt a könyvet a kortársak írták: a rendszerváltás tanúi és részesei. Nevesek és kevésbé ismertek; naplók, interjúk, versek, röplapok, újságcikkek, pártprogramok, törvények és kormányrendeletek szerzői azok, akik tetteikkel vagy tétlenségükkel akarva, akaratlan történelmet írtak, múltunk legutóbbi, máig vitatott fejezetét. Állampárti és ellenzéki politikusok, fizetett profik és lelkes mozgalmárok, akik közt tanár, diák, költő, lelkész, szociológus, színész, újságíró és képviselő éppúgy akad, mint tudós akadémikus, parlamenti házelnök és (máig) titkos ügynök ... Amit az Olvasó kezében tart, nem egyéb hát, mint a kortársak sokféle forrásból ránk hagyott, utólag egy könyvbe foglalt krónikája ha tetszik: az újabb kori magyar demokrácia születési anyakönyvi kivonata.
Kortárs krónikánk 1989 tizenkét hónapját idézi fel, röviden e rendszerváltó év előzményeire és folytatására is kitérve. Szemelvényeit oly módon próbáltuk egybeválogatni, hogy általuk ne csak a közéleti harcok és a látványos politikai fordulatok sora rajzolódjék ki, ám mindezt a sokféle személyes leírás, amennyire csak lehet, eleven élményközelbe hozza.
A források, persze, nem adják könnyen magukat, s korántsem mindenkor teljesítik az utókor célzatos elvárásait. Aki először ízlelgeti a személyes reflexiók s az ismert köztörténeti tények e furcsa vegyülékét, az néhol talán megütközik a kortársak nyers szókimondásán, gyarló elfogultságain. (Vagy éppen ellenkezőleg: ámulva látja majd, ki mindenki tartozott egykor lelkesen egy táborba a mai ádáz ellenfelek közül!) Ám akit e sokféle szöveg olvastán megérint az újraéledő múlt varázsa, az attól fogva bizonnyal többre tartja majd a források önálló felfedezését a készen kapott, historizáló közhelyeknél, a tények csöndes tanúságtételét a harsány, aktuálpolitikai féligazságoknál. Könyvünk célja éppen ez: minél többeket hozzásegíteni ilyen hiteles és revelatív múltélményhez. Például annak felismeréséhez, hogy a mindenkori közszereplők, kétség és remény közt hányódva, döntéseikben gyakran éppoly esendők, akárcsak mi. Hogy múltunk egy-egy legendás korfordulója közelnézetből inkább egyedi sorsminták bonyolult szövedékének hat, melynek törékeny szálait megannyi hit és balhit, küzdelem és kudarc, nyers önérdek és önzetlen elszánás színezi. Végső soron annak belátásához, hogy bár a múlt szükségképp erkölcsi, politikai állásfoglalásra késztet, az utókor dolga nem a sommás ítélkezés (kommunista hatalomátmentők és valódi rendszerváltók, hazaárulók és honmentők stb.), hanem a történtek minél teljesebb megismerése és megértése. Kiváltképp igaz ez a rendszerváltásra, amelynek csüggesztő kísérőjelenségeként ma is oly sok egymással feleselő, sanda vád és önigazolás gátolja a tényekkel való nyílt szembesülést, a legjobbjaink által a reformkor óta sürgetett, mélyebb nemzeti önvizsgálatot.
Szemelvényeinket 1 + 12 + 1 fejezetbe rendezve az események napi időrendjében adjuk közre vagy néhol a rájuk reflektáló szövegek eredeti közlése, elhangzása szerint, ahol az korabeli hatásuk miatt fontosabbnak tűnt. (Merészebb kivételt csak néhány átfogó emlékezés és tematikus sajtóvita beillesztésekor tettünk, melyeket a dátumszerű kronológia túlságosan szétszabdalt volna.) Könyvünk végén rövid eseménynaptár és ajánló bibliográfia áll, mely egyúttal az idézett források első közléshelyéről is hasznos útmutatásul szolgál. Válogatott szerzőit az Olvasó értő figyelmébe ajánlva, sok izgalmas felfedezést kíván e lapokhoz.

Az ár postaköltséget nem tartalmaz illetve személyesen átvehető!

Szállítási módok:Postai csomag,Packeta átvevőhelyek,MPL,GLS,Easybox vagy Foxpost automata,futár(GLS),előreutalást követően.

Hirdetés Bejelentése
Hirdetés azonosító: 146774679

Kapcsolatfelvétel


Utoljára aktív: 1 órája

Megosztás

Jófogás mobil applikáció

Töltsd le Jófogás alkalmazásunkat!
Töltsd le alkalmazásunkat

Keress és válogass közel másfélmillió hirdetés közül bárhol is vagy

Töltsd le alkalmazásunkat iOS-re
Töltsd le alkalmazásunkat Androidra
Töltsd le alkalmazásunkat Huawei-re
Jófogás alkamazás QR kód

A Jófogást megtalálod a közösségi oldalakon is!

Jofogas FacebookJofogas InstagramJofogas YoutubeJofogas LinkedIn