Nehéz Esztendők Krónikája 1949-1953 Dokumentumok

4 900

Ft

Feladás dátuma:

több, mint egy hónapja

Tulajdonságok

Állapot:
újszerű

Típus:
Történelmi

Borító:
Keménytáblás
Nyelv:
Magyar

Leírás

A Nehéz esztendők krónikája c. kötet arra vállalkozik, hogy Magyarország történetének 1949-1953 közötti periódusával megismertesse az olvasót és egyben beavassa a korszak levegőjébe is. A jelen kötet időrendi sorrendben közli Magyarország politikai, gazdasági, társadalmi és kulturális életének 1949. január 1953. június közötti fontosabb eseményeinek forrásait.
Nem "titkos" dokumentumokból, hanem párthatározatokból, törvényekből, rendeletekből és egyéb jogszabályokból, parlamenti megnyilatkozásokból, sajtóközleményekből stb. válogat a kötet, amelyek a korszakra leginkább jellemzőek. Így a kiadvány több mint 70 dokumentuma tájékoztat a polgári pártok feloszlatásáról, illetve az egypártrendszer kiépítéséről, továbbá a politikai életben elkövetett törvénysértő eljárásokról a koncepciós perekről és a vidékre történő kitelepítésekről. Emellett olvashatunk a népgazdasági tervekről, a háborús jóvátétel teljesítéséről, a mezőgazdaság megadóztatásáról, ezen kívül a fakultatív vallásoktatás bevezetéséről, az állam és a katolikus püspöki kar megállapodásáról, a Lukács-vitáról, az Írószövetség kongresszusáról stb.
A dokumentumgyűjtemény hitelesen, a történettudomány megalapozott módszereivel mutatja be az általa vizsgált időszakot. A dokumentumokat mindig teljes terjedelemben teszi közzé, s azokat minden esetben hosszabb-rövidebb jegyzetekkel is kiegészíti. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy az olvasó mélyebben és sokoldalúbban tájékozódjék e négy "nehéz esztendő" történetében.
A kötet Balogh Sándor egyetemi tanár szerkesztette, az összeállításában Főglein Gizella egyetemi adjunktus és Szakács Sándor egyetemi docens vettek részt, akik a magyar népi demokrácia történetének ismert kutatói.
Szállitást a vevő fizeti, vagy személyes átvétel!

Hirdetés Bejelentése
Hirdetés azonosító: 145849239

Kapcsolatfelvétel


Utoljára aktív: 1 órája

Megosztás

Jófogás mobil applikáció

Töltsd le Jófogás alkalmazásunkat!
Töltsd le alkalmazásunkat

Keress és válogass közel másfélmillió hirdetés közül bárhol is vagy

Töltsd le alkalmazásunkat iOS-re
Töltsd le alkalmazásunkat Androidra
Töltsd le alkalmazásunkat Huawei-re
Jófogás alkamazás QR kód

A Jófogást megtalálod a közösségi oldalakon is!

Jofogas FacebookJofogas InstagramJofogas YoutubeJofogas LinkedIn