A fekete város - Mikszáth Kálmán

500

Ft

Feladás dátuma:

több, mint egy hónapja

Tulajdonságok

Állapot:
alig használt

Típus:
Egyéb

Borító:
Keménytáblás
Nyelv:
Magyar

Leírás

Átvehető: Istenmezeje.
Esetleg előre utalás után MPL automatába tudom postázni.

517 oldal.
"Mikszáth egész pályáján végighúzódtak a történelmi tárgyú elbeszélések. Nem azért fordult az író bennük a múlt felé, hogy választ kapjon saját korának problémáira: a jelen sivárságából menekülő romantika vetette be magát az eltűnt időkbe. A történelem hitelesítő keret volt csupán a csillogó, harmatos mese számára.
A fekete város azonban éppúgy, mint a néhány év előtti Különös házasság különbözött ezektől a napfényes idilli történetektől; a realista művész igyekezett tudatosítani a történelmi tapasztalat segítségével is saját korát. Ez érteti meg, hogy más volt a konkrét történelmi háttér szerepe Mikszáth romantikus alkotásaiban, s más realista történelmi műveiben. Az említett két regény eszmei tartalma mélyen be volt ágyazva a választott kor történelmi eseményeibe, s A fekete város-hoz is elválaszthatatlanul hozzátartozik a kuruc kori Magyarország. Ennek nem mond ellent, hogy a kuruc kor történelmi eseményei nem játszottak bele közvetlenül a mű cselekményébe: mindvégig háttérben maradtak. Csak távolról látszott az a Magyarország, amelyre ránehezedett az idegen elnyomás, amelynek újból felszakadtak fájó sebei, s ahol keserű szavak szakadoztak fel a jobbak ajkán.
A fekete város volt Mikszáth egyetlen tragikus befejezésű regénye: Fabricziusz Antal és Otrokócsy-Görgey Rozália szép, romantikus szerelme fölött mindvégig ott suhogott valami baljóslatú rém."
Király István

Hirdetés Bejelentése
Hirdetés azonosító: 146722493

Kapcsolatfelvétel


Utoljára aktív: 1 órája

Megosztás

Jófogás mobil applikáció

Töltsd le Jófogás alkalmazásunkat!
Töltsd le alkalmazásunkat

Keress és válogass közel másfélmillió hirdetés közül bárhol is vagy

Töltsd le alkalmazásunkat iOS-re
Töltsd le alkalmazásunkat Androidra
Töltsd le alkalmazásunkat Huawei-re
Jófogás alkamazás QR kód

A Jófogást megtalálod a közösségi oldalakon is!

Jofogas FacebookJofogas InstagramJofogas YoutubeJofogas LinkedIn