Kategória:
Feladás dátuma:
több, mint egy hónapjaA palántanevelő vizes (tápoldatos) működésű. A palántázásra előkészített magvakat (paprika, paradicsom, uborka, borsó, bab, retek, salátafélék stb.) helyezze a nevelő kosarakba, gyors és hatékony.
1. A magokat 3-6 órán keresztül csomagolja nedves gézbe, 15-20 fok körüli környezetben, hogy megdagadjanak. Azok lesznek palántálva, amik a legmagasabbra nőnek ebben az időszakban;
2. Helyezze a szivacsot (vagy kókuszrostot) a kosárba, 2-3 mm mélyen helyezze el (az 1. pontban kiválasztott) magokat.
3. Öntsön a tartályba tápoldatot (Tápoldat: 1 liter vízben 1 gramm Pétisó, vagy a kereskedelemben kapható egyéb tápoldat a megfelelő hígításban, a folyadék szintje kb. 2 cm legyen). Helyezze a doboz aljára a kosarakat. Tegye az ültető dobozt meleg napsütéses helyre 18-20 C.
4. Kb. Két hét után, ha 3 levél van a növényen, töltse fel a dobozt (közel 9 liter), tápoldattal.
5. A palántákat tegye a helyére az ültetési lyukba. Kapcsolja be a levegőztetőt, hogy oxigént szolgáltasson 3-6 órán keresztül, naponta több részletben. Figyelje meg a bója helyzetét. A zöld biztonságos vízszint, a piros figyelmeztető terület (ha piros helyzetben van utána kell tölteni).
6. A megfelelő gyökérzet kialakulása és a palánta megerősödése után óvatosan vegye ki a nevelő kosárból és ültesse a végleges helyére.
Ha nem akarja kiültetni, a palántákat a nevelőben is hagyhatja. Amikor a palánta nő, a tápanyag folyadék szintjét csökkenteni lehet, ami jó a palánta növekedéséhez, 4 vagy 8 hét elteltével lehet betakarítani az éghajlat és a különböző növényi típusok szerint, így egész évben még a panellakásokban is nevelhetünk friss, ropogós ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag madársalátát.