Rendületlenül - A hazaszeretet versei

1 000

Ft

Feladás dátuma:

ápr 10., 18:33

Tulajdonságok

Állapot:
újszerű

Típus:
Vers

Borító:
Keménytáblás
Nyelv:
Magyar

Leírás

Magyar Könyvklub, 943 oldal

Fűzött kemény papírkötés

Újszerű, hibátlan, ajándékozásra is alkalmas állapot

Személyes átvétel a XIII. kerületben a Lehel tér közelében, vagy előre utalás után postázom.

Vörösmarty Mihály Szózatának himnikus hangvételű kifejezése vált e magyar hazafias költészetet bemutató antológia címévé. Ezt a szót suttogta nagymesterként a kötet szerkesztőjének édesapja, Benedek Marcell társai fülébe, mikor a Rákosi-korszak légkörében "elaltatták" a szabadkőművesek tevékenységét. Benedek István író, orvosprofesszor népszerű regényei, művelődéstörténeti témákat feldolgozó könyvei után ezzel az antológiával a közgondolkodásból az elmúlt évtizedekben kikopó fogalmat, a hazaszeretetet kívánta szellemi életünkbe visszahozni.
A legkorábbi magyarországi irodalmi emlékektől - krónikáktól, mondáktól, gestáktól - kezdve népköltészeti alkotások, ismeretlen szerzőjű kuruc kesergők mellett nyolcvanhat író és költő vall megindítóan hazaszeretetéről, a haza szabadságáért, függetlenségéért való aggódásáról. A versek nem keletkezésük ideje vagy szerzőjük kora alapján kerülnek egymás mellé, hanem mintegy élő történelemként a magyarság sorsfordító eseményeit követik.
Benedek István közismert, kevésbé ismert és elfeledett alkotásokat sorolt egymás mellé; a kötetben kellő helyet kap az erdélyi magyar költészet, akárcsak a hazától távol - fronton, száműzetésben, emigrációban - írott művek sora. A versek jelentős része azt a XIX. századi irodalmat képviseli, amikor a nemzeti önállóságért és polgári átalakulásért való küzdelemben az alkotók elé a történelem kettős feladatot tűzött ki: a múlt hibáiból a tanulság levonását, a hősies helytállásból az erő merítését - a jövő érdekében.
A mintegy 900 oldal terjedelmű versantológia fejezeteit Benedek István - tőle megszokottan egyéni hangvételű - történelmi magyarázatai tagolják.
A függelékben a költők életrajzával találkozhatunk. A kötetet a magyar történelmi és tájképfestészet klasszikus alkotásairól készült színes reprodukciók, továbbá a költők fekete-fehér portréi díszítik

Hirdetés Bejelentése
Hirdetés azonosító: 146974795

Kapcsolatfelvétel


Utoljára aktív: 1 órája

Megosztás

Jófogás mobil applikáció

Töltsd le Jófogás alkalmazásunkat!
Töltsd le alkalmazásunkat

Keress és válogass közel másfélmillió hirdetés közül bárhol is vagy

Töltsd le alkalmazásunkat iOS-re
Töltsd le alkalmazásunkat Androidra
Töltsd le alkalmazásunkat Huawei-re
Jófogás alkamazás QR kód

A Jófogást megtalálod a közösségi oldalakon is!

Jofogas FacebookJofogas InstagramJofogas YoutubeJofogas LinkedIn