Per Olov Enquist: Blanche és Marie könyve - Európa 2006; Ajándékozható

800

Ft

Feladás dátuma:

több, mint egy hónapja

Tulajdonságok

Állapot:
új

Típus:
Próza

Borító:
Keménytáblás
Nyelv:
Magyar

Leírás

Per Olov Enquist: Blanche és Marie könyve
Európa Könyvkiadó, Budapest, 2006
Fordította: Kúnos László
256 oldal, kemény papírkötésben, kiadói védőborítóval, ajándékozható példány.
Méret: 11,6 x 19 x 1,9 cm
Súly: 290 g
ISBN: 9630778742

"A sugárzást [] nagyon sokáig gyógyító hatásúnak tartották: az emberek tömegesen látogatták a radioaktív gyógyforrásokat, tömegével vásárolták a hajhullást állítólag csökkentő "Curie-hajvizet". Egy bizonyos "Crema Activa" azt ígérte, "sodákra" képes. Egy 1929-es európai gyógyszerjegyzék nyolcvan olyan szabadalmaztatott gyógyszert sorol fel, mely radioaktív anyagot tartalmaz. Mind a csodatévő szerek közé tartoztak, a fürdősók éppúgy, mint a kenőcsök, végbélkúpok, fogkrémek és csokoládés pralinék." (25. oldal)

A könyv a századforduló Párizsában játszódik. Főhőse Blanche Wittman a világhírű pszichiáter, a Sâlpetriere kórház főorvosa, Jean Marti Charcot kedvenc betege, a hisztéria tüneteinek és kezelésének szentelt nyilvános bemutatók főszereplője. Charcot halála után Blanche "meggyógyul", és a későbbi Nobel-díjas Marie Curie asszisztense lesz. A laboratóriumi sugárfertőzés miatt életét tehetetlen nyomorékként fejezi be.
Szinte haláláig naplót ír, s naplóinak három kötete, a sárga, a fekete és a vörös könyv, a "kérdések" könyvei, képezik a regényé alapszövetét. A csapongó, meditatív, személyes emlékekkel tagolt szöveg markánsan jeleníti meg a kort, a jellemeket, a helyszíneket, az ismert és kevésbé ismert személyiségeket (Freud, Jane Avril, Pierre Curie, Paul Langevin, Einstein) és lassan beletorkollik a fő téma, a mindent legyőző szerelem megszólaltatásába. Blanche és Charcot, illetve Marie és Paul megindítóan szép és tragikus szerelmének történetét meséli el, melybe mesteri könnyedséggel szövi bele saját anyjának és saját (fél)árvaságának életrajzi motívumait, a század eszmetörténetének és tudománytörténetének kezdeti alakulását, a torz politikai gondolatok és az elvaduló, bigott tömegek indulatainak vészjósló jeleit. A zenei alapegységekből építkező regény Enquist egyik legszemélyesebb műve, Blanche és Marie pedig legemlékezetesebb, legnagyobb empátiával megírt két regényhőse.

Átvehető személyesen Budapest Belvárosában, előzetes időpont egyeztetéssel.
Vidékre postán - a mindenkori postai díjszabásnak megfelelően - ajánlott levélben, vagy MPL, Foxpost csomagautomatán keresztül, előreutalás után.

Köszönöm, ha megtekinted a többi feltöltött termékemet is.

19. század, 20. század, életrajz, életregény, feminizmus, fizika, Franciaország, kémia, kortárs, magyar nyelvű, naplóregény, neurológia, regény, skandináv, svéd szerző, századforduló, természettudomány, tudomány, tudósok

Hirdetés Bejelentése
Hirdetés azonosító: 147012588

Kapcsolatfelvétel


Utoljára aktív: 1 órája

Megosztás

Jófogás mobil applikáció

Töltsd le Jófogás alkalmazásunkat!
Töltsd le alkalmazásunkat

Keress és válogass közel másfélmillió hirdetés közül bárhol is vagy

Töltsd le alkalmazásunkat iOS-re
Töltsd le alkalmazásunkat Androidra
Töltsd le alkalmazásunkat Huawei-re
Jófogás alkamazás QR kód

A Jófogást megtalálod a közösségi oldalakon is!

Jofogas FacebookJofogas InstagramJofogas YoutubeJofogas LinkedIn