Fémkohászat műszaki értelmező szótár többnyelvű

6 000

Ft

Feladás dátuma:

több, mint egy hónapja
Szállítással is kérheted

Tulajdonságok

Állapot:
újszerű

Típus:
Többnyelvű szótár

Borító:
Keménytáblás
Nyelv:
Magyar

Leírás

Fémkohászat műszaki értelmező szótár
Fémkohászat (Műszaki Értelmező Szótár)
Szerk.: Dr. Hatala Pál
Akadémiai Kiadó, 1992
911 oldalvászon
Nagy örömünkre szolgái, hogy az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE) fennállásának századik évében teljessé vált az egyesület kohászati szakágainak alapszókincsét rendszerező többnyelvű értelmező szótárak köre, s az Akadémiai Kiadó Műszaki Értelmező Szótár sorozatában az Öntészet (1978) és a Vaskohászat (1987) után 1992-ben megjelent szótárunk, a Fémkohászat is.
Az OMBKE Elnökségének 1987 őszén hozott döntése nyomán az egyesület fémkohászati szakosztályának tagjaiból szakmai bizottság alakult, és 1988 elején megindult a szótár összeállításának érdemi munkája. A szótár kéziratát az alábbi munkabizottság készítette el:
Elnök: Dr. Hatala Pál (főszerkesztő)
Titkár: Lantos István (szerkesztő)
Tagok: Dr. Bakó Károly Dr. Imre József Dr. Baksa György Mayer János Bross Sándorné Dr. Mihalik Árpád Dekovics András Molnár István Dr. Dömölki Ferenc Dr. Mórocz Miklós Hajnal János Stark Bertalan Dr. Tranta Ferenc Szótárunk felöleli a fémkohászati ágazat szókincsét az ércelőkészítéstől egészen a termékek gyártását befejező eljárásokig, s a legfontosabb szakterületek (tűzi és nedveskohászat, elektrometallurgia, termikus eljárások, fémek olvasztása és finomítása, fémek kezelése és leöntése, timföldgyártás, elektrolízis, képlékenyalakítás, hulladékfeldolgozás, hőkezelés, felületkezelés, a fémkohászat kemencéi, gépi berendezései) szakkifejezésein kívül megtalálhatók benne a fémkohászati termeléssel összefüggő más (fémtani, anyagvizsgálati, szabályozástechnikai, munkavédelmi, ergonómiai, egészség- és környezetvédelmi) fogalmak és kifejezések is. A szótár anyagának összeállításakor a hazai szakirodalmon és a vonatkozó magyar szabványokon kívül több külföldi kiadványt is felhasználtunk, s így szótárunkban, a Magyarországon általánosan használt technológiákon túlmenően, az itthon kevésbé ismert vagy csak a jövőben bevezetendő gyártási eljárásokkal kapcsolatos fogalmak is helyet kaptak. A szótár gyakorlati jellegénél fogva a szakterület általánosan elfogadott kifejezésein túl bizonyos mértékig figyelembe vettük az üzemi szóhasználatot is.
Reméljük, hogy szótárunk értelmezéseivel nemcsak a fémkohászok munkáját fogja segíteni, hanem hozzájárul más területek szakembereinek a fémkohászati szakkifejezések között való eligazodásához is, idegen nyelvű kifejezései pedig elősegítik az egyre fontosabbá váló nemzetközi műszaki és gazdasági kapcsolatokban szükséges idegen nyelvű anyagok jobb és pontosabb elkészítését.

Hirdetés Bejelentése
Hirdetés azonosító: 145761476

Kapcsolatfelvétel


Utoljára aktív: 1 órája

Megosztás

Jófogás mobil applikáció

Töltsd le Jófogás alkalmazásunkat!
Töltsd le alkalmazásunkat

Keress és válogass közel másfélmillió hirdetés közül bárhol is vagy

Töltsd le alkalmazásunkat iOS-re
Töltsd le alkalmazásunkat Androidra
Töltsd le alkalmazásunkat Huawei-re
Jófogás alkamazás QR kód

A Jófogást megtalálod a közösségi oldalakon is!

Jofogas FacebookJofogas InstagramJofogas YoutubeJofogas LinkedIn