Benkő Loránd: A történeti nyelvtudomány alapjai (egyetemi jegyzet)

1 990

Ft

Feladás dátuma:

ápr 12., 10:36
Szállítással is kérheted

Tulajdonságok

Állapot:
újszerű

Típus:
Főiskolai/egyetemi

Borító:
Puhatáblás
Nyelv:
Magyar

Leírás

Benkő Loránd: A történeti nyelvtudomány alapjai (jegyzet)
egyetemi jegyzet
használt

A szerző több konkrét magyar nyelvtörténeti tárgyú könyve és igen számos ilynemű tanulmánya, cikke után e műben a nyelv történetének általános, elméleti kérdéseit tárgyalja. Fejtegetései középpontjában a nyelvi vátlozások tematikája áll: sokféle nézőpontból taglalja a változások mibenlétét, körülményeit, nyelvrendszerbeli helyzetét, belső törvényszerűségeit, a nyelvek érintkezésével összefüggő mozzanatait, a változások okát és célját, értékrendjét stb. A többnyire bonyolult elméleti kérdéseket igyekszik közérthető formában előadni, egyeztetve a magyar szakos egyetemi hallgatók általános nyelvtörténeti tanulmányi kívánalmait a nyelvtörténet kutatóinak inkább tudományos kézikönyv iránti igényével. Elvi téziseit bő példaanyaggal szemlélteti, amely - tekintettel az oktatási célra - elsőrendűen magyar nyelvi, de ahol a felmerülő kérdések megvilágításához a nemzeti nyelv példái nem elegendők, idegen nyelvi anyaggal illusztrált problematika is nagy számban előkerül.
E munka a maga műfajában hazai viszonylatban egyedülálló. Közel sem ilyen teljes problematikájú magyar előzményei vagy elavultak, vagy csak egyes vonatkozásokban, résztanulmányokban jöttek eddig elő. Hasonló típusú szintézis nemzetközi viszonylatban is eléggé kevés van. A szerző e műben természetesen támaszkodik a saját elméleti rendszerébe beleférő tudománytörténeti előzményekre, egészében véve mégis saját négy évtizedes egyetemi nyelvtörténeti oktató munkájának alapelveit adja itt közre.
Mivel a nyelvi változások kérdése a nyelv múltján túlmenően a legszorosabb kapcsolatban van a nyelv jelenével, sőt jövőjével is, e könyv a nyelvművelés elmélete számára is hasznos útmutatóul szolgálhat. A fontosabb hazai és külföldi szakirodalmat összefoglaló, viszonylag nagyméretű bibliográfiája a további kutatások számára is jól felhasználható elvi kiindulópontnak bizonyulhat. A gyakorlati kutatómunka módszerbeli vonatkozásait azonban ez a mű nem tartalmazza, didaktikai okokból nem is nagyon tartalmazhatná. De a szerző szándéka szerint ezt az elsősorban elméleti tézisekre alapuló könyvet egy másik fogja kiegészíteni, amely a maga kifejezetten módszertani tartalmával a nyelvtörténeti kutatómunka műhelykérdéseibe is igyekszik majd az olvasót bevezetni.

Magyar szakon, nyelvészeen egyetemi jegyzet.

Hirdetés Bejelentése
Hirdetés azonosító: 147010417

Kapcsolatfelvétel


Utoljára aktív: 1 órája

Megosztás

Jófogás mobil applikáció

Töltsd le Jófogás alkalmazásunkat!
Töltsd le alkalmazásunkat

Keress és válogass közel másfélmillió hirdetés közül bárhol is vagy

Töltsd le alkalmazásunkat iOS-re
Töltsd le alkalmazásunkat Androidra
Töltsd le alkalmazásunkat Huawei-re
Jófogás alkamazás QR kód

A Jófogást megtalálod a közösségi oldalakon is!

Jofogas FacebookJofogas InstagramJofogas YoutubeJofogas LinkedIn