Fagytűrő óriás kínai datolya, jujuba, gumicukorfa, "Li" oltvány

Ár nélkül

Feladás dátuma:

ápr 6., 09:02
Üzleti

Tulajdonságok

Típus:
gyümölcsfa, bogyós termésű

Leírás

Fagytűrő óriás kínai datolya, jujuba, gumicukorfa, gyümölcstermő fa (Ziziphus jujuba) oltvány

Már a kínai császárok által immunerősítőként is nagy becsben tartott jóízű gyümölcs, amely a nyers datolyához hasonló finom ízű. Hazánkban sajnos alig ismert, pedig szerte a világban nagy mennyiségben sok több fajtáját termesztik (pl. USA, Kína). Ősszel érik (szeptember-október).
"A legrégebbi ismeretünk a kínai datolyáról több mint 4000 évre nyúlik vissza. Kínában, őshazájában szent faként tisztelték. A rómaiak már időszámításunk kezdete előtt ültetvényeiken termesztették. Az indiai népek szerint a Himalája tövében levő jujubefa-ligetet választotta lakhelyéül Narada és Visnu isten. A hely ma is a hinduk szent zarándokhelye (Badrinath). Az amritsari Aranytemplomban levő jujubét szomorúságűző fának hívják. A történet szerint egy leprás ült a fa alatt és bámulta a vizet. Egyszerre csodás dolgot látott: egy fekete holló bukott alá a tóba, és vakító fehéren bukkant ki a vízből. A leprás elvonszolta magát a vízpartig, és kisujjával a jujube ágába kapaszkodva beleereszkedett a tóba. Nyomban meggyógyult, mintha soha életében nem lett volna beteg."
Szabálytalan koronaformájú fája a kert egyik hasznos dísze lehet. Ágai vékonyak, bütykösek, cikkcakkban futók, enyhén tövisesek lehetnek.
Nevelése egyszerű, mivel szívóssága révén jól ellenáll a szárazságnak és a fagynak (-30 °C-ig). Magyarországon fagyzugos helyen is kitelel! A fa későn hajt ki, így elkerüli a késő tavaszi fagyokat és nyáron szépen virágzik. Jó körülmények között 50-55 évet is megélhet. Betegségei és kártevői Magyarországon még nem ismeretesek.
Fácskája metszés nélkül 6-8 méter magasra is megnő!
Terméseit szeptembertől az őszi fagyokig folyamatosan érleli. A megfagyott terméseknek érdekes mazsolaszerű ízük lesz.
Korán, már egy-két éves korában termőre fordul. A gyümölcse kerek vagy hosszúkás szilvaszerű, rozsdavörös színű, méretük fajtafüggő (1-8 cm). A vékony héj alatt ropogós, édeskés ízű, kellemesen illatos, fehér gyümölcshús található.
A gyümölcs különlegessége, hogy a magas savtartalma mellett sok cukrot, fehérjét, ásványi anyagokat, valamint sok C-vitamint tartalmaz.

Rendkívüli gyógynövény, melynek gyógyhatásai:
mikrobaellenes, gyulladásgátló és féregűző hatását már bizonyították, de ismeretes nyugtatóként és hatásos cukorbetegség esetén, valamint serkentő tulajdonsága megmutatkozik az immunrendszer működésének szabályozásában. A gyümölcsnek összehúzó hatása is van.
A jujuba termése belsőleg fájdalomcsillapítóként ajánlott rekedtség és a garat gyulladásos megbetegedései, pl. torokgyulladás esetén. Köhögés és hörghurut kezelésében köptetőszerként használják. Nyálkahártya-összehúzó tulajdonsága miatt hatásos gyógyszer hasmenés kezelésére.
A jujubafa termését frissen, főzve, párolva és sütve fogyasztják. Mézben és cukorszirupban főzve a datolyához hasonló ízű, ezt nevezik kínai datolyának.

Teljesen fagytűrő, édes fajta, amely még a legnagyobb hidegekben sem fagy vissza.
Magról vetve gyümölcse általában apró szemű és rossz ízű.

Átvételi lehetőség:
-személyesen Kecskeméten.
-postai szállítás utánvétellel

Hirdetés Bejelentése
Hirdetés azonosító: 132018446

Kapcsolatfelvétel

Profilkép
István

trópusikert-egzótakert

További hirdetései

Üzleti

Utoljára aktív: 1 órája

Megosztás

Jófogás mobil applikáció

Töltsd le Jófogás alkalmazásunkat!
Töltsd le alkalmazásunkat

Keress és válogass közel másfélmillió hirdetés közül bárhol is vagy

Töltsd le alkalmazásunkat iOS-re
Töltsd le alkalmazásunkat Androidra
Töltsd le alkalmazásunkat Huawei-re
Jófogás alkamazás QR kód

A Jófogást megtalálod a közösségi oldalakon is!

Jofogas FacebookJofogas InstagramJofogas YoutubeJofogas LinkedIn