Kategória:
Feladás dátuma:
márc 25., 15:17A sörfőzés mestersége több ezer éves. A kezdeti, kézműves módszerek természetesen alapvetően különböztek a maiaktól.
A sör ipari méretű termelése a 19. század végén kezdődött. Hazánkban például az elmúlt húsz év alatt a söripari termelés az eredetinek a hatszorosára növekedett. Ehhez természetesen technológiai újítások bevezetésére, a géppark folyamatos cseréjére és a szakemberek állandó továbbképzésére volt és van szükség.
Wolfgang Kunze műve gyakorlatias, elsősorban a technológiára koncentráló könyv, a fordítás az NDK-ban megjelent 4., átdolgozott kiadás alapján készült. A nyersanyagok ismertetése után a malátakészítés, majd a sörgyártás műveleteit, eszközeit mutatja be. Ezenkívül foglalkozik a jellegzetes sörtípusokkal és azok alapvető tulajdonságaival. Az utolsó fejezet az energiagazdálkodásról szól.
Tartalom
Történelmi háttér 5
1. A sörgyártás nyersanyagai 7
1.1 Az árpa 7
1.1.1 Az árpaszem felépítése 7
1.1.2 Az árpa összetétele 9
1.1.3 Árpafajok és -fajták 14
1.1.4 Az árpa minősítése 15
1.1.5 Árpa mint alapanyag 18
1.2 Búza 19
1.3 Rizs 19
1.3.1 A rizs összetétele 19
1.3.2 Rizs minit pótanyag 19
1.4 Komló 20