(Hirdetés azonosító: 81291172) Hirdetés kezelése »
1 db
Ár: 760  Ft Ár: 770  Ft Ár: 710  Ft Ár: 760  Ft Ár: 730  Ft Ár: 710  Ft Ár: 1 000  Ft Ár: 770  Ft Ár: 810  Ft Ár: 820  Ft

Tulajdonságok

Helység: Tatabánya
Kategória: Szakkönyv, kézikönyv

Leírás

Eladó Id. Szinnyei József emlékezete könyv.
Kérésre a könyvet postázom.
Foxpost megoldható.
A postaköltség a vevőt terheli.

Kiadó: Magyar Tudománytörténeti Intézet
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2002
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 323 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-9276-24-3
ElŐszÓ
A hazai tudományos kutatók nagyon sokat köszönhetnek id. Szinnyei Józsefnek (1830-1913), egyrészt az Egyetemi Könyvtár állománya egyes részeinek feldolgozását, másrészt, hogy fiával, ifj. Szinnyei Józseffel együtt elősként készítette el a magyar tudósokhoz kötődő reáltudományi irodalom könyvészetét, s kapcsolt ehhez folyóirat-repertóriumot is, továbbá azért, mert elkészítette a klasszikus korok történeti publikációinak első hírlap- és folyóirat-repertóriumát, továbbá létrehozta a Nemzeti Könyvtárban a hírlaptárat. Itt kezdte meg az egykori magyarországi hírlapok és folyóiratok - köztük a tudományos folyóiratok - teljes körű gyűjtését, ennek ismeretében számos sajtótörténeti publikációt tett közzé, majd életműve betetőzéseként hozzáfogott a "Magyar írók élete és munkái" elnevezésű bibliográfia összeállításához. Emellett könyvészeti és genealógiai adatokkal segítette a kortársak, köztük Nagy Iván és Fejérpataky László családtörténeti kutatásait.
Éveken át kurrens könyvrészleteket is készített, így a Figyelő számára irodalomtörténeti repertóriumokat, a Századoknak és a Hazánknak történelmi repertóriumokat, míg a kurrens folyóiratokról és hírlapokról könyvészeti összeállításokat publikált a Vasárnapi Újságban, később pedig a Magyar Könyvszemlében. Helytörténettel is foglalkozott: cikksorozat formájában dolgozta fel komáromi élményeit, kiemelvén a városhoz kötődő 1848/49-es eseményeket, feldolgozta a komáromi színészet történetét, s számos olyan személyről emlékezett meg, akik maguk is kötődtek Komáromhoz. Utóbbi a cikkeiből néhány évvel ezelőtt már önálló válogatást volt módunk közreadni, s lényegében azt folytatjuk a jelen kötettel, amelynek fő témája a művelődéstörténet, bibliográfia-történet, könyvészet, sajtótörténet. Szinnyei írásait - a könnyebb olvashatóság kedvéért - a mai helyesíráshoz igazítottuk.
Feladás dátuma: július 3. 08:21.
Nyomtatás

Térkép

Kapcsolatfelvétel

Üzenet küldéshez jelentkezz be vagy regisztrálj az oldalon.