(Hirdetésazonosító: 76542068) Hirdetés kezelése »
5 db
Ár: 228  Ft Ár: 300  Ft Ár: 249  Ft Ár: 225  Ft Ár: 222  Ft Ár: 219  Ft Ár: 234  Ft Ár: 213  Ft Ár: 246  Ft Ár: 249  Ft

Tulajdonságok

Helység: Söréd
Kategória: Vetőmag, kültéri növény

Leírás

Mespilus germanica naspolya, lasponya, miszpolya

Közép-Ázsiából és a Fekete-tenger partvidékéről származó nagyobb lombhullató bokor vagy alacsonyan elágazó kisebb fa, amely valószínűleg itáliai közvetítéssel került Magyarországra. Nálunk gyümölcsei miatt is termesztik, de díszfaként is ültetik. Rövid nyelű, szinte ágon ülő levelei lándzsásak, bőrszerűek. Május közepén, a hajtásvégeken nyíló nagy virágai a fiatal levelekkel keretezve feltűnően szépek. Karácsony táján válnak ehetővé a jellegzetesen finom ízű, 2-4 centiméteres termései, amelyek akkor fogyaszthatók, ha kissé megcsípi a fagy. Felhasználható nyersen fogyasztva, de lekvár és zselé is főzhető belőle. Magas C-vitamin tartalma miatt a téli hónapok értékes gyümölcse.

Melegigényes növény, de jól viseli a téli hideget is. Magyarországtól északabbra már nem ültetik, itt húzódik termesztési területének északi határa. Talajban nem válogat, de jobban szereti a tápanyagban dús, nedves talajokat. Öntermékeny virágai miatt egymagában is terem. Nem igényel sok gondoskodást.

Magjai vontatottan csíráznak, a természetben két évig is elfekhetnek, mire csírázásnak indulnak. Ennek meggyorsítására vannak bevált gyakorlatok. A leggyakoribb módszer, hogy 2-3 napig tartó vízben áztatás után nedves (nem vizes) homokkal összekeverve egy visszazárható tasakba tesszük, és egy évre hűtőszekrénybe helyezzük, és csak jövő tavasszal vetjük el. Akkor viszont a magok nagy része még azon a tavaszon kikel. Hidegkezelést alkalmazhatunk úgy is, hogy ősszel vetjük szabadföldbe, vagy cserépbe és tavaszig kint hagyjuk. Ha cserépbe vetjük, akkor a talaja nyirkos legyen, de ne álljon rajta a víz. Őszi vetésnél a magok kis százaléka kikelhet tavasszal, de a legtöbb mag csak rá egy évre, a következő év tavaszán bújik elő. Kb. 1-1,5 centiméter mélyre kell vetni tápdús talajba. Ne álljon alatta a víz, a földjét hagyjuk néha megszikkadni, de ne száradjon ki teljesen. Az optimális csírázási hőmérséklete 18-23 fok. Csírázási ideje előkezeléssel 4-8 hét.
Feladás dátuma: február 19. 23:12.
Nyomtatás

Térkép

Cím: Fejér
>
Söréd

Kapcsolatfelvétel

Üzenet küldéshez jelentkezz be vagy regisztrálj az oldalon.