(Hirdetésazonosító: 76453453) Hirdetés kezelése »
4 db
Ár: 288  Ft Ár: 332  Ft Ár: 328  Ft Ár: 328  Ft Ár: 312  Ft Ár: 308  Ft Ár: 324  Ft Ár: 320  Ft Ár: 400  Ft Ár: 284  Ft

Tulajdonságok

Helység: Söréd
Kategória: Vetőmag, kültéri növény

Leírás

Schisandra chinensis Kínai kúszómagnólia, ötízű bogyó, életbogyó, kínai keserűfű

Ezt a szép megjelenésű, dekoratív kúszónövényt a Távol-keleten az egyik legfontosabb gyógy- és fűszernövényként tartják számon, a hagyományos kínai orvoslásban mintegy 2000 éve használják. Szárított leveleiből és gyümölcseiből kitűnő tea készíthető. A friss gyümölcsök kipréselt leve finom ivólé. Főzve is fogyasztják. Köhögéscsillapító, immunerősítő, vitalizáló, jótékony hatással van a keringési rendszerre, segíti az emésztést.
Észak-, Északkelet-Kína és a szomszédos orosz és koreai területek fásodó szárú, lombhullató kúszónövénye. Vadon nőtt példányai elérik a 9-10 méteres hosszúságot is, de kertbe ültetve növekedése szerényebb, kb. 3 méteresre nő. Májusban nyíló fehér virágai illatosak. Egyivarú virágai vannak, de egylaki, tehát egy növény ültetésével is számíthatunk termésre. Gyümölcsei ősszel érnek, aprók, gömbölyűek, pirosak. Ötízű bogyónak is hívják, mert a gyümölcs húsa és héja édes-savanyú, a magja keserű és erős, az összerágott leveleknek sós az utóíze.

Tűri a hazai teleinket, kedveli a félárnyékos fekvést. Szereti a tápanyagdús, nedves talajokat. Támaszték mellé ültessük, amire felkúszhat. Terméseket a második-harmadik évtől várhatunk.

Magjai vontatottan csíráznak, a természetben két évig is elfekhetnek, mire csírázásnak indulnak. Ennek meggyorsítására vannak bevált gyakorlatok, de bármelyiket is alkalmazzuk, először a magról szedjük le a gyümölcshúst, mert az is késlelteti a csírázást. Az egyik módszer, hogy 2-3 napig tartó langyos vízben áztatás után nedves homokkal összekeverve egy zacskóba tesszük, és kb. egy hónapig szobahőmérsékleten tartjuk, majd a következő egy hónapra hűtőszekrénybe tesszük, és ezután vetjük. Hidegkezelést alkalmazhatunk úgy is, hogy ősszel vetjük szabadföldbe, vagy cserépbe és tavaszig kint hagyjuk. Ha cserépbe vetjük, akkor a talaja nyirkos legyen, de ne álljon rajta a víz. A fenti kezelések mellett létezik egy másik módszer is, amelyet alkalmazva gyorsan megpuhul a maghéj, ez pedig a koncentrált kénsavas kezelés kb. 3-5 percig, amit alapos vizes öblítés, majd a vetés követ. Kb. fél centiméter mélyre kell vetni nedves, komposztos virágföldbe. Ahhoz, hogy a csírázáshoz megfelelő páratartalmat biztosítsunk, a vetőedényt egy üveglappal fedjük le. Ne álljon alatta a víz, a földjét hagyjuk néha megszikkadni, de ne száradjon ki teljesen. Az optimális csírázási hőmérséklete 18-23 fok. Csírázási ideje előkezeléssel 3-4 hét.

Előre utalás után levélként adom fel. Ajánlott levélként, bélelt borítékban feladva a csomagolási és postaköltség 495 forint. A vevő felelősségére küldhetem sima levélként is, de így nem tudom igazolni a feladás tényét. Ebben az esetben a költség lényegesen kevesebb, 220 forint.

Többféle mag rendelése esetén is csak egy postaköltséggel kell számolni. Rengeteg ismert és kevésbé ismert dísznövény, zöldség, gyümölcs, gyógy- és fűszernövény magját kínálom eladásra. A hirdetési oldal jobb felső részén, az eladó további hirdetései linken keresztül elérhető a teljes kínálatom. 4000 forint feletti rendelés esetén az ajánlott postázás költségét átvállalom.
Feladás dátuma: február 17. 20:02.
Nyomtatás

Térkép

Cím: Fejér
>
Söréd

Kapcsolatfelvétel

Üzenet küldéshez jelentkezz be vagy regisztrálj az oldalon.