(Hirdetésazonosító: 80324539) Hirdetés kezelése »
6 db
Ár: 492  Ft Ár: 486  Ft Ár: 474  Ft Ár: 504  Ft Ár: 504  Ft Ár: 438  Ft Ár: 600  Ft Ár: 492  Ft Ár: 426  Ft Ár: 498  Ft
Céges

Tulajdonságok

Kerület: XIV.
Kategória: Egyéb

Leírás

Katalógus szám: X2995

Szerző(k): Szenes Sándor
Könyv címe: Befejezetlen múlt (Keresztények és zsidók, sorsok. Beszélgetések)
Sorozatban jelent meg:
Műfaj: történelem, antiszemitizmus
Megjegyzés: fekete fehér fotókkal illusztrált
Kiadás éve, kiadó: 1986, Magánkiadás
ISBN: 963322094
Könyv súlya: 376g
Könyv méretei: 14,2x 19,8cm
Könyv vastagsága: 1,8cm
A kötés típusa: puha karton
Könyv állapota: jó

Fülszöveg: Az auschwitzi krematóriumok tüze azonban nemcsak az egyházi intézmény válságára világított rá, a kéményekből áradó füst magát a keresztény istenfelfogást borította homályba, teológiai rendszerével és spiritualitásával egyetemben. Olyan esemény történt, amihez fogható talán csak a konstantini fordulat volt az egyház életében. A zsidók elhurcolása és kivégzése nemcsak az évszázad gonosztette, hanem olyan világ- és üdvtörténeti vészjelzés, amely szükségképpen fel kell hogy szólítson a visszaemlékezésre és a teológiai gondolkodás gyökeres átalakítására. Lehet-e lírai költeményt írni Auschwitz után - kérdezte T. W. Adorno 1945-ben. Azt azonban, hogy lehet-e Istenről beszélni és teológiát művelni, nagyon sokáig nem kérdezték meg, csak nagyon kevesen határainkon túl, idehaza pedig tudomásom szerint senki. A magyar zsidóság elhurcolása és elpusztítása után eltelt több mint négy évtized során sem eszmélt még rá teológiánk, liturgiánk, igehirdetésünk és katekézisünk a benne rejlő zsidóellenes, antijudaista áramlatokra. A "Nostra aetate" kezdetű zsinati nyilatkozat csak 1975-ben, tehát tíz évvel a II. vatikáni zsinat berekesztése után jelent meg magyar nyelven, s lehet, hogy újabb tíz évbe telik a "Nostra aetate" végrehajtásához 1975. január 3-án kiadott római irányelveknek és útmutatásoknak a megmagyarítása? Feltehetően okos volna megszívlelni Jacques Maritain figyelmeztető szavait: "Nem jelentéktelen dolog a keresztény számára, ha gyűlöli, ha megveti vagy megalázza azt a népet, amelyből Istene származik, és Istenének szeplőtelen anyja. Ezért üt vissza végül is az antiszemitizmus elkeseredett indulata mindig magára a kereszténységre."
(Részlet az előszóból)
Olyan művet tart kezében az olvasó, amelyhez nem kell előszó. Nincs szükség használati utasításra, csak ki kell nyitnia és el kell kezdeni olvasni, amúgy sem fogja letenni, amíg a végéhez nem ér. Nem szorul magyarázatra műfaji jellege; nyomban látja mindenki, hogy interjúgyűjtemény fekszik előtte. S nem is akármilyen interjúk ezek...
Zsidó honfitársaink sorsáról önmagában véve is kevés közlemény jelent meg hazánkban, s még kevesebb, amely éppen a keresztény - zsidó viszonyt elemezte volna..
Engem - érthetően - mindenekelőtt az érdekelt, hogy ezek a z interjúk és visszaemlékezések megerősítik-e, avagy megcáfolják, amit Bibó István írt 1948-ban a történelmi egyházak felelősségéről, mulasztásairól és viselkedéséről, tekintettel a zsidókérdésre...

3 darab könyv megvásárlása esetén 10 % , 6 darab könyv megvásárlása esetén 15 % kedvezményt tudok adni. Ez a kedvezmény csak a feltöltött könyvekre vonatkozik.
Kérem, hogy a megvásárolni kívánt könyvekről e-mailben, vagy itt a terméklapon írjon nekem egy listát.

A megrendelt terméket az alábbiak szerint tudom személyesen átadni:

Minden kedden 13.00-18.00 között a Déli pu. és Örs vezér tér metró vonalon, legkésőbb előző nap előre egyeztetett időpontban. Minden egész és fél órában lehet időpontot kérni/egyeztetni.

Postázás esetén a termékdíj & postázási díj átutalása után küldöm a megrendelését.
A postaköltség a mindenkor érvényben levő postai díjszabás szerint alakul, természetesen csomagolási költséget nem számítok fel.
Postázás mellett a megrendeléseket Foxpost-tal, illetve DPD futárszolgálattal is tudom küldeni.

A megvásárolt termék előzetes egyeztetéssel Baracskán is átvehető, kedd kivételével minden munkanapon
Feladás dátuma: június 4. 21:07.
Nyomtatás

Térkép

Kapcsolatfelvétel

Üzenet küldéshez jelentkezz be vagy regisztrálj az oldalon.