(Hirdetésazonosító: 79571880) Hirdetés kezelése »
8 db
Ár: 800  Ft Ár: 770  Ft Ár: 760  Ft Ár: 740  Ft Ár: 800  Ft Ár: 1 000  Ft Ár: 780  Ft Ár: 730  Ft Ár: 720  Ft Ár: 720  Ft

Tulajdonságok

Kerület: V.
Kategória: Szépirodalom

Leírás

Richard Brautigan - Egy déli tábornok nyugatról

Richard Brautigan
Egy déli tábornok nyugatról / Hogy el ne fújja mind a szél

Apám, Richard Brautigan 1935-ben született a Washington állambeli Tacomában. Gyerekkorára a gazdasági válság szegénysége nyomta rá bélyegét. Tízévesen fedezte fel a költészetet, és anyja felháborodására, aki állásba küldte volna, osztályához méltatlan hivatást választott: elhatározta, hogy író lesz. (Különben sem igen kínálkozott volna neki aki minden szabadidejét pecázással, vadászattal, alkalmi munkákkal töltötte más állás, mint a gyümölcsszedés vagy a benzinkútkezelés.)

Egy kölyökkori csínye miatt (bevágott egy követ a rendőrség ablakán, hátha akkor letartóztatják, és legalább enni kap) rövid időre bezárták ugyanabba az elmegyógyintézetbe, ahol a Száll a kakukk fészkére filmváltozatát forgatták, majd San Franciscóba költözött, és minden kapcsolatot megszakított a családjával. Feleségül vette Virginia Aldert, és hamarosan megszülettem én. San Franciscóban a beatek hatottak rá, elsősorban a költő Jack Spicer (de szellemi társai, barátai közé sorolta Vonnegutot, Tom Mcguane-t, Ferlinghettit, Corsót és másokat is). A nagyközönség akkor figyelt fel rá igazán, amikor 1967-ben megjelentette a Pisztrángfogás Amerikábant. Többi korai regényét, a Görögdinnye édes levébent, a The Pill versus the Springhill Mine Disastert és az Egy déli tábornok nyugatrólt (ez utóbbi volt az első: 1964-ben látott napvilágot) is felkapta az ellenkultúra, és Richard Brautigan jóformán egy csapásra rocksztári népszerűségre tett szert

Csábító lenne párhuzamot vonni csökkenő népszerűsége, növekvő alkoholizmusa és a halála között, de hasonlóan szerencsétlen detektív hőséhez, C. Cardhoz a Dreamin of Babylonban, aki épp hallótávolságon kívül van, amikor a rejtély megoldását elárulják valószínűleg sohasem fogjuk megtudni, miért lőtte főbe magát 1984-ben. Rendkívüli, ugyanakkor a végletekig rejtőzködő életet élt Halálakor az uralkodó nézet szerint megtört, divatjamúlt író volt. Szerencsére amerikai kiadója gondoskodott róla, hogy legtöbb könyve kapható legyen továbbra is. Európában mindig népszerű maradt, de a tucatnál is több ország között, ahol állandóan jelen van, olyanok is akadnak, mint Törökország vagy Kína (ez utóbbi biztosan csiklandaná a humorérzékét). Megjelenése óta a Pisztrángfogás Amerikában-ból több millió példány kelt el. Ahelyett, hogy csendesen feledésbe merültek volna, apám írásait újra és újra szerte a világon felfedezi az ifjúság.

Személyesen átvehető Budapesten, vagy kérésre postázni is tudom, illetve MPL, MPL postaautomata, Foxpost segítségével is eljuttathatom a könyvet.
Feladás dátuma: május 14. 10:35.
Nyomtatás

Térkép

Kapcsolatfelvétel

Üzenet küldéshez jelentkezz be vagy regisztrálj az oldalon.