Ár: 600 Ft
Kerület: VI.
Kategória: Szépirodalom

Babits Mihály összegyűjtött versei
Szépirodalmi Könyvkiadó, 1968
Második kiadás
612 oldal, műbőr kötésben, szép állapotban.
Méret: 11,1 x 16,7 x 2,2 cm
Súly: 310 g

A kötet Babits lírájának ez idő szerint legteljesebb gyűjteménye. Törzsét természetesen azok a költemények alkotják, amelyeket Babits 1937-ben Összes versei véglegesnek szánt kiadásába felvett, vagyis a költő életében megjelent kötetek anyagát, az eredeti kiadások sorrendjében és beosztásában (tehát nem időrendben, sokkal inkább a sajátosan kialakított ciklusok rendjében). Ehhez a törzsanyaghoz kapcsolódik a Jónás könyve, majd a posztumusz költemények Hátrahagyott versek címen. Legnagyobb újdonságként kétségkívül a fiatalkori, közvetlenül a századelőn keletkezett versek közlésével szolgált.

ElŐszÓ
A Költő halála óta ez versei ötödik gyűjteményes kiadása. Az elsőt 1942-ben az Athanaeum Babits Összegyűjtött munkái I. kötetének (1937) matricáiról nyomatta ki, a szükséges kiegészítéseken kívül sorrendbontó eltérésekkel, de azonos sajtóhibákkal. Ezek átmentek azután Török Sophie összeállításába is (Franklin, 1945). Csak 1961-ben, a Szépirodalmi Könyvkiadónál megjelent kötet gondozásakor kerülhetett sor arra, hogy a nyomdába küldött szövegből valamennyi korábbi hibát kiküszöböljük. Javításaink az összes föllelhető kéziratok és a megjelent változatok egybevetésén alapulnak. Arra törekedtünk, hogy a jövendő kritikai kiadást megkönnyítsük. Tömérdek megokolt módosításunkhoz azonban sajnálatos módon, mind az 1961-es, mind az 1963-as "Magyar Parnasszus" kiadásban, a nyomdai munkálatok során számos újabb sajtóhiba keveredett: kamat az adósságra, amelyet ezúttal rendezni igyekeztünk, mint egyébként a javítás néhány eddig függőben hagyott kérdését is. (Csak egy példát: A halál automobilion c. vers ötödik szakaszában alszik-ból most lett újra - mint a Levelek Irisz koszorújából első kiadásában - alszik, Babitsnak egy lapkivágaton talált ceruzavonása alapján, amelynek tanúsága nélkül a későbbi kiadások eltérése magyarázható fordított szándékra is.)
Tartoztunk-tartozunk a költőnek azzal, hogy végső válogatását beosztásával együtt véglegesnek tekintsük. 1937-ben ez a Balázsolás-ig terjedt. Ezután kapnak helyet a később megjelent és hátrahagyott versek, köztük a Jónás könyve, éppúgy, mint az 1942-es kiadásban. Egy-két amott közölt verstöredékről, mint 1961-ben és 1963-ban, most is le kell mondanunk. A kisebb kötetekből az 1937-es kiadásba át nem vett és a csak folyóiratokban, illetve újságokban közölt versek gyűjteményes kiadására annak idején Török Sophie vállalkozott.
Gyűjteményünk nem tartalmazza a költő néhány olyan versét, amely irredenta hangjával sértené a szomszéd népek nemzeti érzését

Átvehető személyesen Budapest Belvárosában, előzetes időpont egyeztetéssel.
Vidékre postán - a mindenkori postai díjszabásnak megfelelően - ajánlott levélben, előrefizetés után.

Köszönöm, ha megtekinted a többi feltöltött könyvemet is.

20. század, klasszikus, magyar, magyar nyelvű, vers

A Jófogás nem vállal felelősséget a hirdetésben szereplő termékekért

Amennyiben az oldalunk böngészése során bármely hirdetésünkkel kapcsolatban problémát tapasztalsz, kérjük tekintsd meg ügyfélszolgálatunk menüpontját, ahol összegyűjtöttük számodra a leggyakrabban feltett kérdésekre készített válaszainkat, valamint kapcsolatba léphetsz munkatársainkkal is.

Kapcsolatfelvétel

Üzenet küldéshez jelentkezz be vagy regisztrálj az oldalon.