(Hirdetés azonosító: 81289625) Hirdetés kezelése »
1 db
Ár: 144  Ft Ár: 140  Ft Ár: 250  Ft Ár: 146  Ft Ár: 156  Ft Ár: 164  Ft Ár: 166  Ft Ár: 166  Ft Ár: 140  Ft Ár: 156  Ft

Tulajdonságok

Kerület: V.
Kategória: Szépirodalom

Leírás

Armand Lanoux : Jó napot Zola úr!
Gondolat, 1969

Armand Lanoux-t, az 1913-ban született francia írót, nálunk is nagy sikert aratott "Watrin őrnagy", "Mit játszanak a hóhér gyermekei" és "Régi szép szerelmek" címen megjelent regényeiből ismerik a magyar olvasók. Igen sokoldalú: az esszének, kritikának, regénynek, életrajzírásnak egyaránt kitűnő mestere. Zoláról szóló könyvét az irodalmi életrajz megújhodásaként tartja számon a francia kritika.
"A szerző több mint tíz évet tölött hőse társaságában, ezaltt megismerte és megszerette" írja e könyve bevezetőjében. Olyannyira megismert, olyan jól látta, annyira megszerette, hogy olvasójával is különlegesen eleven és közvetlen módon láttatja meg. Könyvéből mindvégig kiderül, hogy aki itt Émile Zola életét, művészetét és korát, ezek állandó kölcsönhatását lebilincselő érdekességgel bemutatja maga is író a javából. Végigkíséri Zola pályafutását, magánéletét, szüntelenül rámutatva művész és mű, lelki sajátosságok és művészi megnyilatkozás közötti mély összefüggésekre. Megismerhetjük Zola írói fejlődését és emberi nagyságának fokozatos kibontakozását. Megelevenednek Zola barátai és ellenségei: Cézanne, Manet, Pissarro, Flaubert és Maupassant, Alphonse Duadet és a kor más művészei. Megismerhetjük házasságát, nagy szerelmét a nála sokkal fiatalabb Jeanne Rozerotval, aki két gyermekkel ajándékozta meg. Kirajzolódik Zola kora, a könyv második felében pedig, hallatlanul izgalmas és pontos leírásban, a francia történelem szégyenfoltjának számító "affér", a Dreyfus-ügy, amelyben Zola olyan töretlen bátorsággal és emberi kiállással vállalt szerepet a legfelsőbb helyről támogatott hazugság, a hamis rágalmak, az igazságtalanság, a tömeghisztéria ellenében.
Lanoux könyve hiteles, Zola teljes művének és életének, személyének és korának beható ismeretén alapszik. Kivételes írói vénával találja meg a hitelesség és a regényszerűség helyes arányait.
Akik ismerik Zolát regényeiből, azok számára élvezetes módon tárja fel addig ismeretlen vonásait, mutatja be arcképét, de akik nem, vagy csak kevéssé ismerik, azok számára is maradandó élményt jelentő olvasmány.
Feladás dátuma: július 3. 07:44.
Nyomtatás

Térkép

Kapcsolatfelvétel

Üzenet küldéshez jelentkezz be vagy regisztrálj az oldalon.