Ár: 600 Ft
Kerület: VI.
Kategória: Szépirodalom

Passuth László: Arany ködben fáznak az istenek
Szépirodalmi Könyvkiadó, Budapest 1964
714 oldal, műbőr kötésben, belső lapján ajándékozási beírás az író aláírásával, megkímélt állapotban.

A regény Raffaello Rómába érkezésétől korai haláláig tart Színhelye az újjászülető nemzetközi nagyváros, az a Róma, amely politikai változásaival s művészi szenvedélyeivel vet fényt vagy árnyékot a szereplők sokrétű jellemvonásaira. Kiemelkedik II. Gyula és X. Leó pápa szürke eminenciása a kereszténység nagy kufára, Agostino Chigi, hogy a maga módján uralkodjék egész Itália fölött, s ugyanakkor játssza érdekes szerepét a művészek világában és Imperia mellett is. Imperia, a római kurtizán címét sírfeliratként is előre vállaló széplány a maga kultúrájával, reneszánsz moráljával és ritka szépségével mintegy szimbolikus alakja ennek a bonyolult korszaknak. Vágyai szerint épül meg a legszebb villa a mai Farnesina -melyet Raffaello freskósorozata ékesít. Ezt a villát avatja fel az ünnep melynek során még egyszer mintegy záróakkordként felvonulnak a szereplők. Szinte külön regény La Fornarinának dokumentumokból s trasteverei legendákból összeszőtt története a hazai pékműhelytől Raffaello otthonán át a kolostor kapujáig. A művész barátai köréhez tartoznak a kor olyan kitűnő humanistái, mint Bembo, Castiglione, Bibbiena s feltűnnek a korképben hadvezérek és politikusok is. Mégis elsősorban a művészek világában él az olvasó: Sodoma, Piombo Giulio Romano s a többi tanítványok alakja együtt él a mesterével az Urbinói halála után bekövetkező apostolok oszlásáig. Ha freskó-távlatból nézzük az epizódjaiból kibomló képet, megérezzük a születő európai Újkor tragikumát a Reformáció kezdeteit, a nagy dinasztikus háborúkat s mögöttük a parasztforradalmakat. Amikor Bakócz Tamás pápajelöltként érkezik az Örök Városába 1514-re s a közeledő Mohácsra kell gondolnunk.

Fantasztikusan jó könyv. A reneszánszkori Itália csodálatos világa jelenik meg Passuth művében, és míg Raffaello életét követhetjük nyomon lépésről lépésre, megismerkedhetünk a korabeli mecenatúrával és II. Gyula pápa harcias politikájával is. Nagyon szerettem, többször is elolvastam.

Átvehető személyesen Budapest Belvárosában, előzetes időpont egyeztetéssel.
Vidékre postán a mindenkori postai díjszabásnak megfelelően előrefizetés után.

Köszönöm, ha megtekinted a többi feltöltött könyvemet is.

20. század, magyar, magyar nyelvű, művészet, regény, Róma, történelem

A Jófogás nem vállal felelősséget a hirdetésben szereplő termékekért

Amennyiben az oldalunk böngészése során bármely hirdetésünkkel kapcsolatban problémát tapasztalsz, kérjük tekintsd meg ügyfélszolgálatunk menüpontját, ahol összegyűjtöttük számodra a leggyakrabban feltett kérdésekre készített válaszainkat, valamint kapcsolatba léphetsz munkatársainkkal is.

Kapcsolatfelvétel

Üzenet küldéshez jelentkezz be vagy regisztrálj az oldalon.